Sal en la dieta: pareceres, guías y pruebas

Martín Alejandro Urtasun Médico. Magíster en Epidemiología, Gestión y Políticas de Salud. Terapéuticas y Farmacología, Departamento de Ciencias de la Salud, Universidad Nacional de la Matanza. Federación Médica de la Provincia de Buenos Aires (FEMEBA), Argentina. image/svg+xml , Martín Cañás Médico. Magíster en Farmacoepidemiología. Cátedra de Farmacología, Instituto de Ciencias de la Salud, Universidad Nacional “Arturo Jauretche”. Federación Médica de la Provincia de Buenos Aires (FEMEBA), Argentina. image/svg+xml
Recibido: 13 febrero 2017, Aceptado: 15 marzo 2017, Publicado: 11 abril 2017 Open Access
Vistas de resumen
884
Cargando métricas ...


Referencias bibliográficas


1. Freidin B. Alimentación y riesgos para la salud: visiones sobre la alimentación saludable y prácticas alimentarias de mujeres y varones de clase media en el Área Metropolitana de Buenos Aires. Salud Colectiva. 2016;12(4):519-536.

2. World Health Organization. Guideline: Sodium intake for adults and children [Internet]. Geneva: WHO; 2012 [citado 3 ene 2017]. Disponible en: http://tinyurl.com/mrtljco.

3. Ministerio de Salud de la Nación. Guías Alimentarias para la Población Argentina [Internet]. Buenos Aires: Ministerio de Salud de la Nación; 2016 [citado 3 ene 2017]. Disponible en: http://tinyurl.com/k9km55u.

4. US Department of Health and Human Services, US Department of Agriculture. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans [Internet]. 8th ed. Wasington: USDA; 2015 [citado 3 ene 2017]. Disponible en: http://tinyurl.com/gtr44nw.

5. Intersalt Cooperative Research Group. Intersalt: an international study of electrolyte excretion and blood pressure: Results for 24 hour urinary sodium and potassium excretion. BMJ. 1988;297(6644):319-328.

6. Lamelas PM, Mente A, Diaz R, Orlandini A, Avezum A, Oliveira G, Lanas F, Seron P, Lopez-Jaramillo P, Camacho-Lopez P, O'Donnell MJ, Rangarajan S, Teo K, Yusuf S. Association of urinary sodium excretion with blood pressure and cardiovascular clinical events in 17,033 Latin Americans. American Journal of Hypertension. 2016;29(7):796-805.

7. Ferrante D, Gautero ME, Carles M, Elorza C, Duymovich C, Konfino J, et al. Iniciativa Menos Sal, Más Vida: estrategia para la reducción de la ingesta de sodio en Argentina. Revista Argentina de Salud Pública. 2015;6(22):35-39.

8. Asayama K, Stolarz-Skrzypek K, Persu A, Staessen JA. Systematic review of health outcomes in relation to salt intake highlights the widening divide between guidelines and the evidence. American Journal of Hypertension. 2014;27(9):1138-1142.

9. Franklin SS, Wong ND. Hypertension and cardiovascular disease: contributions of the Framingham Heart Study. Global Heart. 2013;8(1):49-57.

10. World Health Organization. Effect of reduced sodium intake on blood pressure, renal function, blood lipids and other potential adverse effects [Internet]. Geneva: World Health Organization; 2012 [citado 3 ene 2017]. Disponible en: http://tinyurl.com/nxdmseb.

11. World Health Organization. Effect of reduced sodium intake on cardiovascular disease, coronary heart disease and stroke [Internet]. Geneva: WHO; 2012 [citado 3 ene 2017]. Disponible en: http://tinyurl.com/lnksk8n.

12. Mente A, O'Donnell M, Rangarajan S, Dagenais G, Lear S, McQueen M, et al. Associations of urinary sodium excretion with cardiovascular events in individuals with and without hypertension: a pooled analysis of data from four studies. Lancet. 2016;388:465-475.

13. Graudal N, Jurgens G, Baslund B, Alderman MH. Compared with usual sodium intake, low- and excessive-sodium diets are associated with increased mortality: a meta-analysis. American Journal of Hypertension. 2014;27(9):1129-1137.

14. Institute of Medicine. Sodium intake in populations: assessment of evidence [Internet]. Washington DC: The National Academies Press; 2013 [citado 3 ene 2017]. Disponible en: http://www.nap.edu/catalog/18311.

15. Whelton PK, Appel LJ. Sodium and cardiovascular disease: what the data show. American Journal of Hypertension. 2014;27(9):1143-1145.

16. O'Donnell M, Mente A, Rangarajan S, McQueen MJ, Wang X, Liu L, et al. Urinary sodium and potassium excretion, mortality, and cardiovascular events. New England Journal of Medicine. 2014;371(7):612-623.

17. Oparil S. Low sodium intake - Cardiovascular health benefit or risk? New England Journal of Medicine. 2014;371(7):677-679.

18. Evidence-based policy for salt reduction is needed. Lancet. 2016;388(10043):438.

19. O'Brien E. Salt-too much or too little? Lancet. 2016;388:439-440.

20. Ferrante D, Konfino J, Mejía R, Coxson P, Moran A, Goldman L, et al. Relación costo-utilidad de la disminución del consumo de sal y su efecto en la incidencia de enfermedades cardiovasculares en Argentina. Revista Panamericana de Salud Pública. 2012;32(4):274-280.

21. Webb M, Fahimi S, Singh GM, Khatibzadeh S, Micha R, Powles J, Mozaffarian D. Cost effectiveness of a government supported policy strategy to decrease sodium intake: global analysis across 183 nations. BMJ. 2017;356:i6699.