Comparative study of the nutritional status of children living in four counties of the province of Buenos Aires (Argentina), in the context of nutrition transition

https://doi.org/10.18294/sc.2018.1576

Published 16 October 2018 Open Access


Evelia Edith Oyhenart Doctora en Ciencias Naturales. Profesora Titular, Investigadora Principal, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Instituto de Genética Veterinaria, Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. image/svg+xml , María Fernanda Torres Doctora en Ciencias Naturales. Jefa de Trabajos Prácticos, Profesional Adjunto, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Instituto de Genética Veterinaria, Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. image/svg+xml , María Antonia Luis Profesora Titular, Laboratorio de Investigaciones en Ontogenia y Adaptación, Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. image/svg+xml , María Eugenia Luna Doctora en Ciencias Naturales. Ayudante Diplomado, Instituto de Genética Veterinaria, Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. image/svg+xml , Luis Eduardo Castro Doctor en Ciencias Naturales. Profesor Titular, Instituto de Genética Veterinaria, Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. image/svg+xml , Mariela Garraza Doctora en Ciencias Naturales. Ayudante Diplomado, Investigador Asistente, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Instituto de Genética Veterinaria, Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. image/svg+xml , Bárbara Navazo Doctoranda en Ciencias Naturales. Ayudante Diplomado, Becario Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Instituto de Genética Veterinaria, Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. image/svg+xml , María Cecilia Fucini Odontóloga. Ayudante Diplomado, Facultad de Odontología, Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. image/svg+xml , Fabián Aníbal Quintero Doctor en Ciencias Naturales. Profesora Titular, Instituto de Genética Veterinaria. Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. image/svg+xml , María Florencia Cesani Doctora en Ciencias Naturales. Jefe de Trabajos Prácticos, Investigador Independiente, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Instituto de Genética Veterinaria, Universidad Nacional de La Plata. Buenos Aires, Argentina. image/svg+xml




Abstract views
1499
Metrics Loading ...



Keywords:

Overweight, Obesity, Undernutrition, Socio-environmental conditions, School children, Argentina


Abstract


The aim of this study was to evaluate and compare the nutritional status of child populations living in four counties of the province of Buenos Aires to observe differences related to particular environmental and socioeconomic contexts in the framework of the nutrition transition. During the school years corresponding to the 2008-2012 period, weight and height were measured and body mass index was calculated for 7,873 school children between the ages of 4 and 12 years from the counties of La Plata, Brandsen, Magdalena and Punta Indio. Information about the contexts of residence was obtained using self-administered structured surveys. About 40% of schoolchildren presented malnutrition, with a prevalence of overweight in La Plata, obesity in Punta Indio and undernutrition in Magdalena. The nutritional status of the study populations was associated with the socioenvironmental conditions of residence, indicating that these populations are at different stages of the nutrition transition process.


References


1. Food and Agriculture Organization, International Fund for Agricultural Development, World Food Programme. The state of food insecurity in the world 2015: meeting the 2015 International Hunger Targets; taking stock of uneven progress [Internet]. Rome: Food and Agriculture Organization; 2015 [citado 10 ago 2017]. Disponible en: http://www.fao.org/3/a-i4646e.pdf

2. World Health Organization. Obesity: preventing and managing the global epidemic [Internet]. Technical Report Series no. 894. World Health Organization; 1998 [citado 10 ago 2017]. Disponible en: https://tinyurl.com/jjwfqkz

3. World Health Organization. Comisión para acabar con la obesidad infantil [Internet]. World Health Organization; 2016 [citado 21 dic 2017]. Disponible en: https://tinyurl.com/yakhg4kk

4. Popkin BM. Relationship between shifts in food system dynamics and acceleration of the global nutrition transition. Nutrition Reviews. 2017;75(2):73-82.

5. Rivera JA, Pedraza LS, Martorell R, Gil A. Introduction to the double burden of undernutrition and excess weight in Latin America. American Journal of Clinical Nutrition. 2014;100(6):S1613-S1616.

6. Galicia L, López de Romaña D, Harding KB, De-Regil LM, Grajeda R. Tackling malnutrition in Latin America and the Caribbean: challenges and opportunities. Revista Panamericana de Salud Pública. 2016;40(2):138-146.

7. Torres-Roman JS, Azañedo D, Ruiz EF, Avilez JL, Málaga G. The double burden of malnutrition: a threat for Peruvian childhood. Gaceta Sanitaria. 2017;31(4):359-360.

8. Popkin BM. Nutrition transition and the global diabetes epidemic. Current Diabetes Reports. 2015;15(9):64.

9. Rosique Gracia J, García AF, Villada Gómez BA. Estado nutricional, patrón alimentario y transición nutricional en escolares de Donmatías (Antioquía). Revista Colombiana de Antropología. 2012;48(1):97-124.

10. O’Donnell A, Carmuega E. La transición epidemiológica y la situación nutricional de nuestros niños. Boletín Centro de Estudios sobre Nutrición Infantil (CESNI). 1998;6:1-24.

11. Zapata ME, Rovirosa A, Carmuega E. Cambios en el patrón de consumo de alimentos y bebidas en Argentina, 1996-2013. Salud Colectiva. 2016;12(4):473-486.

12. Oyhenart EE, Dahinten SL, Alba JA, Alfaro EL, Bejarano IF, Cabrera GE, Cesani MF, Dipierri JE, Forte LM, Lomaglio DB, et al. Estado nutricional infanto juvenil en seis provincias de Argentina: variación regional. Revista Argentina de Antropología Biológica. 2008;10(1):1-62.

13. Ministerio de Salud de la Nación. La alimentación de los niños menores de 2 años: resultados de la Encuesta Nacional de Nutrición y Salud - ENNyS 2010. Buenos Aires: Ministerio de Salud de la Nación; 2010 [citado 10 ago 2017]. Disponible en: https://tinyurl.com/y9gbbvbz

14. Lomaglio DB. Evolution of height and nutritional status in school children between 1997 and 2010 in Antofagasta de la Sierra, Catamarca, Puna Argentina. High Altitude Medicine & Biology. 2010;11(3):272.

15. Dahinten SL, Castro LE, Zavatti JR, Forte LM, Oyhenart EE. Growth of school children in different urban environments in Argentina. Annals of Human Biology. 2011;38(2):219-227.

16. Oyhenart EE, Garraza M, Bergel ML, Torres MF, Castro LE, Luis MA, Forte LM, Gamboa MI, Zonta ML, Cesani MF, et al. Caracterización del estado nutricional, enteroparasitosis y condiciones socio-ambientales de la población infanto-juvenil del partido de La Plata. Revista Argentina de Antropología Biológica. 2013;15(1):47-60.

17. Bergel Sanchís ML, Cesani MF, Oyhenart EE. Contexts of occurrence of child malnutrition in the district of Villaguay, Entre Ríos, Argentina: a multivariate analysis. PLoS ONE. 2017;12(4):e0176346. doi: 10.1371/journal.pone.0176346.

18. Cesani MF, Garraza M, Bergel Sanchís ML, Luis MA, Torres MF, Quintero FA, Oyhenart EE. A comparative study on nutritional status and body composition of urban and rural schoolchildren from Brandsen district (Argentina). PLoS ONE. 2013;8(1):e52792. doi: 10.1371/journal.pone.0052792.

19. Bergel Sanchís ML, Quintero FA, Navazo B, Cesani MF, Garraza M, Torres MF, Luna ME, Luis MA, Castro LE, Oyhenart EE. Caracterización del estado nutricional en relación con factores socio-ambientales de la población escolar del Partido de Punta Indio (Provincia de Buenos Aires, Argentina). Revista Argentina de Antropología Biológica. 2016;18(2):1-13.

20. Torres MF, Luis MA, Garraza M, Oyhenart EE. Ruralidad y estado nutricional: un estudio en la población de Magdalena (provincia de Buenos Aires, Argentina). Revista del Museo de Antropología. 2017;10(1):77-86.

21. Quesada Aramburú J, Cadelli E. Hacia una clasificación de los municipios bonaerenses; Documento de Trabajo DPEPE N°04/2012. Buenos Aires: Ministerio de Economía Dirección Provincial de Estudios y Proyecciones Económicas; 2012.

22. Instituto Nacional de Estadística y Censos. Censo Nacional de Población, Hogares y Viviendas 2010 [Internet]. 2010 [citado 21 dic 2017]. Disponible en: https://www.indec.gov.ar/

23. Lohman TG, Roche AF, Martorell R. Anthropometric standardization reference manual. Champaign: Human Kinetics Books; 1988.

24. World Health Organization, Multicentre Growth Reference Study Group. WHO Child growth standards: methods and development [Internet]. Geneva: World Health Organization; 2006 [citado 10 ago 2017]. Disponible en: https://tinyurl.com/ycgm5snd

25. Oyhenart EE, Castro LE, Forte LM, Sicre ML, Quintero FA, Luis MA, Torres MF, Luna ME, Cesani MF, Orden AB. Socioenvironmental conditions and nutritional status in urban and rural schoolchildren. American Journal of Human Biology. 2008;20(4):399-405.

26. Peterson RA. A meta-analysis of Cronbach’s coefficient alpha. Journal of Consumer Research. 1994;21(2):381-391.

27. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. El espectro de la malnutrición. En: Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. El estado de la inseguridad alimentaria en el mundo [Internet]. Washington DC: FAO; 2000 [citado 10 ago 2017]. Disponible en: https://tinyurl.com/y8kupzgm

28. Thompson N, Mansfield B, Stringer M, Stewart B, Potter J, Fernengel K. An evidence-based resource for the management of comorbidities associated with childhood overweight and obesity. Journal of the American Association of Nurse Practitioners. 2016;28(10):559-570.

29. De La Cruz Sánchez EE. La transición nutricional: abordaje desde de las políticas públicas en América Latina. Opción. 2016;32(11):379-402.

30. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Panorama de la inseguridad alimentaria en América Latina y el Caribe [Internet]. Roma: FAO; 2015 [citado 21 dic 2017]. Disponible en: http://www.fao.org/3/a-i4636s.pdf

31. Meyer E, Carrillo R, Román EM, Bejarano IF, Alfaro EL, Dipierri JE. Prevalencia de sobrepeso y obesidad en escolares jujeños de diferente nivel altitudinal según las referencias IOTF, CDC Y OMS. Archivos Argentinos de Pediatría. 2013;111(6):516-522.

32. Zonta ML, Oyhenart EE, Navone GT. Socio-environmental variables associated with malnutrition and intestinal parasitoses in the child population of Misiones, Argentina. American Journal of Human Biology. 2014;26(5):609-616.

33. Brac J, Aimaretti N, Walz F, Martinelli M. Ingesta alimentaria, actividad física y estado nutricional de niños de dos localidades de Santa Fe con distinto grado de urbanización. Diaeta. 2014;32(146):6-13.

34. Aguirre P. La comida en los tiempos del ajuste. En: Torrado S, (dir.). El costo social del ajuste (Argentina 1976-2002). Buenos Aires: EDHASA; 2010. Tomo II. p. 51-102.